Metabolismus

10.04.2014 18:54

 Většina z nás má zpomalený metabolismus

Základním předpokladem pro rychlost metabolismu je udržování aktivní svalové hmoty. Čím více jí člověk má na sobě, tím tělo spotřebuje více energie a to dokonce i v klidovém stavu, když zrovna nic nedělá. Udržování své svalové hmoty až co do nejvyššího věku má vliv nejen na zachování rozumné hmotnosti i ve stáří, ale zároveň dovolí být soběstačný a vitální v době, kdy ostatní mají problémy s pohybovým ústrojím. V podstatě by se dalo říci, že aktivní svalová hmota je nejlepší spalovač tuku, který máme zdarma. Měli bychom ji tedy chránit a nevystavovat tělo nesmyslným dietám, které drasticky snižují příjem kalorií, při nichž si můžete být jisti, že přicházíte především o drahocennou svalovou hmotu a tuk bohužel na těle zůstane. 

Nejlepší cestou pro zachování aktivní svalové hmoty je kondiční posilování, klidně s vahou vlastního těla,  kombinované s přirozeným pohybem, především chůzí a případně pravidelnou aerobní aktivitou se střídavou  intenzitou, kdy se střídají rychlejší a pomalejší fáze tzv. kardio hiit, které je účinnější a není ho nutné vykonávat dlouhou dobu.

Chránit svalovou hmotu

Problémem bývá přílišné omezení příjmu energie, kdy tělo sahá do vlastních energetických zásob odbouráváním svalové hmoty. Pakliže nemá dostatek energie ze sacharidů, sáhne si na tukové zásoby, nicméně k jejich odbourávání dochází až po chvíli pohybové aktivity a do té doby tělo využije jako náhradní zdroj svalové bílkoviny. Lze tomu částečně předcházet vyšším příjmem bílkovin.

Příliš tvrdou dietou se ve velkém množství ztrácí svalová hmota. Ti chytří upraví svůj jídelníček tak, aby spalovali tuk a ještě k tomu budovali svalovou hmotu. Čili to znamená především více bílkovin ( proteinu), rozumnou dávku tuků ve správném poměru a dosat veškeré živiny .