Pitný režim

31.03.2014 19:45

Optimální pitný režim

Pro doplňování tekutin se vžil pojem pitný režim. Je to hlavní způsob, jak pokrýt každodenní ztráty tekutin v těle. Pro zachování našeho zdraví je nutné vždy udržet rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin. Doplňovat tekutiny (napít se) bychom měli ještě dříve, než pocítíme žízeň.

Pokud chceme orientačně zjistit, zda přijímáme dostatečné množství tekutin, stačí běžně sledovat, jaké množství a zbarvení moči z našeho těla odchází. Pokud má moč tmavou barvu, je to jedna ze známek nedostatečného zásobení tekutinami.

Optimálně bychom měli vypít denně mezi 2-3 litry tekutin. Pohybujeme-li se v horku, těžce pracujeme nebo sportujeme, musí být příjem tekutin přiměřeně větší. Potřebné množství tekutin ovlivňuje i jídelníček - pokud je základem zelenina, ovoce a mléčné výrobky, může být příjem tekutin formou nápojů o něco nižší.

Příjem tekutin by měl být plynulý v průběhu celého dne. Zcela zavádějící a nebezbečná je například domněnka, že v zaměstnání stačí vypít několik šálků kávy a potom vše dohnat večer. Základem pitného režimu mají být především nekalorické nápoje, hlavně voda, nejlépe minerální s nízkou až střední mineralizací, s vyváženým poměrem minerálů.

Jak na zdravý pitný režim

Mějte neustále na očích PET láhev o určitém objemu, popřípadě oblíbenou skleničku nebo hrníček. Důvodem je stálá připomínka potřeby pití. Zmíněný "určitý" objem PET láhve slouží k dobrému přehledu o celkovém vypitém objemu tekutin.

Alkohol a káva se do pitného režimu nepočítají!

Vypijte přesně tolik, kolik zvládnete bez násilného sebenucení, prostě tolik, kolik zvládnete vypít v naprosté pohodě. Vůbec nevadí, že to zpočátku bude třeba jen ¾ litru - důležité je na tomto počátečním, minimálním, objemu vydržet několik dní, třeba týden. Po této době lze začít s mírným zvýšením denně vypitého objemu o několik dcl nebo až ½ litru, podle toho, na kolik se sami cítíte.

Tímto způsobem postupujte až k požadovanému objemu 2 - 3 litry za den. Je zcela logické, že někomu se požadovaného objemu přijatých tekutin podaří dosáhnout dříve, například již za šest týdnů, někomu později, ale to nevadí - podstatný je výsledek, kterým je kvalitní pitný režim.