Probiotika

13.07.2014 17:36

 Probiotika


Mléko a mléčné výrobky jsou, i přes odlišné názory některých zastánců alternativních směrů výživy, důležitým zdrojem bílkovin, minerálních látek vápníku, zinku, jodu, vitamínu B2, B12 a v neposlední řadě probiotických kultur.                  

 Pouze lidem, kterým chybí enzym laktáza štěpící mléčný cukr laktozu, dělá konzumace mléka problémy, ale zpravidla jim nečiní potíže přijímat kysané mléčné výrobky a většinu sýrů. Probiotika neboli probiotické kultury jsou vlastně směsí mléčného kvašení. Použitím různých směsí těchto bakterií vznikají jogurty, kefíry, acidofilní mléko. Tyto živé bakterie osídlí v dobrých podmínkách naše střevo  a mají mnoho pozitivních účinků.  Vytvářejí ve střevě mírně kyselé prostředí a tím brání v rozvoji hnilobných procesů, chrání sliznici před poškozením a zabraňuje tvorbě toxických látek ve střevě.