Probiotika

10.10.2016 21:45

Mléko a mléčné výrobky jsou, i přes
odlišné názory některých zastánců alternativních směrů výživy, důležitým
zdrojem bílkovin, minerálních látek vápníku, zinku, jodu, vitamínu B2, B12
a v neposlední řadě probiotických kultur.                  

 Pouze lidem, kterým chybí enzym laktáza štěpící
mléčný cukr laktozu, dělá konzumace mléka problémy, ale zpravidla jim nečiní
potíže přijímat kysané mléčné výrobky a většinu sýrů. Probiotika neboli
probiotické kultury jsou vlastně směsí mléčného kvašení. Použitím různých směsí
těchto bakterií vznikají jogurty, kefíry, acidofilní mléko. Tyto živé bakterie
osídlí v dobrých podmínkách naše střevo  a mají mnoho pozitivních
účinků.  Vytvářejí ve střevě mírně kyselé prostředí a tím brání v rozvoji
hnilobných procesů, chrání sliznici před poškozením a zabraňuje tvorbě
toxických látek ve střevě.