Vláknina

10.10.2014 21:26

Vláknina "kostra rostlin" je směs pro člověka téměř nestravitelných polysacharidů.


Dělíme ji na rozpustnou (pektin v ovoci), jež v krvi snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá udržet hladinu glukózy, a na nerozpustnou (např. celuloza v zelenině), která zvětšuje objem stolice a zlepšuje peristaltiku střev. Vláknina má také velký význam v redukčních dietách, protože vláknina intenzivně přijímá vodu (bobtná), tím vytváří objem v žaludku a pocit zasycení. Vláknina snižuje množství energie získané z porce jídla.  Zpomaluje jedení (musíme ji déle žvýkat) a tím vede ke konzumaci menšího množství potravy. 
Vláknina vytváří vhodné podmínky pro život zdravé střevní mikroflory.  Ideální je přijímat vlákninu v její přirozené podobě. V našich stravovacích plánech je samozřejmostí naplnění doporučené denní dávky 30 g vlákniny.