Probiotika
Mléko a mléčné výrobky jsou, i přes
odlišné názory některých zastánců alternativních směrů výživy, důležitým
zdrojem bílkovin, minerálních látek vápníku, zinku, jodu, vitamínu B2, B12
a v neposlední řadě probiotických kultur.
Pouze lidem, kterým chybí enzym laktáza štěpící
mléčný cukr laktozu, dělá konzumace mléka problémy, ale zpravidla jim nečiní
potíže přijímat kysané mléčné výrobky a většinu sýrů. Probiotika neboli
probiotické kultury jsou vlastně směsí mléčného kvašení. Použitím různých směsí
těchto bakterií vznikají jogurty, kefíry, acidofilní mléko. Tyto živé bakterie
osídlí v dobrých podmínkách naše střevo a mají mnoho pozitivních
účinků. Vytvářejí ve střevě mírně kyselé prostředí a tím brání v rozvoji
hnilobných procesů, chrání sliznici před poškozením a zabraňuje tvorbě
toxických látek ve střevě.