Vláknina

08.01.2014 13:03

Vláknina "kostra rostlin" je směs pro člověka
téměř nestravitelných polysacharidů.

Dělíme ji na rozpustnou (pektin v ovoci), jež v krvi snižuje
hladinu cholesterolu a pomáhá udržet hladinu glukózy, a na nerozpustnou (např.
celuloza v zelenině), která zvětšuje objem stolice a zlepšuje peristaltiku
střev. Vláknina má také velký význam v redukčních dietách, protože vláknina
intenzivně přijímá vodu (bobtná), tím vytváří objem v žaludku a pocit zasycení.
Vláknina snižuje množství energie získané z porce jídla.  Zpomaluje jedení (musíme ji déle žvýkat) a tím
vede ke konzumaci menšího množství potravy. Vláknina
vytváří vhodné podmínky pro život zdravé střevní mikroflory.  Ideální je přijímat vlákninu v její přirozené
podobě. V našich stravovacích plánech je samozřejmostí naplnění doporučené
denní dávky 30 g vlákniny.